Osynlig tandställning

Få raka tänder med genomskinliga skenor!

Osynlig tandställning vs traditionell

Tandreglering och i synnerhet osynlig tandställning har gjort stora kliv framåt under det senaste decenniet. Traditionellt sett har det enda alternativ för att korrigera bettfel varit fast tandställning med metallräls. Numera finns det avtagbara och nästan osynliga plastskenor som kan flytta på tänder. Det finns flera olika typer av osynliga tandställningar på marknaden idag så som Invisalign©, ClearCorrect© , TrioClear©. Principen för dessa är samma men det skiljer sig något i utformning av skenorna, material, behandlingstid etc. På Övre Husartandläkarna arbetar vi med ClearCorrect©. Detta system är framtaget av Strauman Group som är ett världsledande schweiziskt tandvårdsbolag. ClearCorrect© har funnits på marknaden sedan 2006 och används av tiotusentals tandläkare världen över. Fördelen med ClearCorrect© är att plastskenorna är smalare än exempelvis Invisalign och därmed mer komfortabla samt mindre synliga. En annan fördel jämfört med traditionell tandställning är att skenorna är mer bekväma och irriterar inte tandkött och kind lika mycket. Dessutom, eftersom skenorna är avtagbara, är det lättare att upprätthålla god munhygien under behandlingen. Detta i sin tur minskar risken för karies och tandköttssjukdomar. Vill du veta mer? Kontakta oss eller läs mer på ClearCorrect | Idag börjar ett liv fyllt av leenden. (straumann.com)

 

 

Hur fungerar det?

ClearCorrect© plastskenor tillverkas i Tyskland med hjälp av 3D-avtryck som tas med en digital scanner på kliniken. Behandlingen går till genom att man byter ut skenorna varannan vecka ända tills önskat resultat har uppnåtts. Plastskenorna gör så att tänderna gradvis flyttar sig till önskat läge. Behandlingstid kan variera beroende på fallets svårighetsgrad, men de flesta kan uppnå önskat resultat inom 6 till 18 månader. Skenorna måste användas minst 22 timmar per dygn och ska endast tas ut vid intag av föda och tandborstning. Om du är intresserad av tandblekning är det bäst att vänta tills din behandling med ClearCorrect© är klar.

I de flesta fall krävs interproximal reduktion (IPR). Detta är en teknik som innebär att små mängder emalj avlägsnas från sidorna av tänderna för att skapa mer utrymme mellan dem. IPR anses generellt vara säker när den utförs av en utbildade tandläkare med hjälp av lämpliga verktyg och tekniker. Mängden emalj som tas bort under proceduren är mycket liten, vanligtvis mindre än 0,5 mm, och detta kontrolleras noggrant för att säkerställa att endast den nödvändiga mängden emalj tas bort. Ingreppet exponerar inte tandens pulpa, så det finns ingen risk att skada tandens nerv. Innan IPR utförs kommer vi att utvärdera ditt individuella fall och avgöra om proceduren är lämplig för dig. Vi kommer också att diskutera eventuella risker eller komplikationer, samt åtgärder för att minimera dem.

I vissa fall kan IPR vara kontraindicerat eller kräva särskilda försiktighetsåtgärder. Till exempel kan patienter med vissa tandtillstånd, såsom karies eller tandköttssjukdom, inte vara lämpliga kandidater för IPR. Om du är intresserad av ClearCorrect© bör du boka in en konsultation med en av våra tandläkare för att diskutera om det är rätt alternativ för dig.

 

 

Efter behandlingen

Efter avslutad behandling med ClearCorrect© finns det flera steg du behöver ta för att bibehålla resultaten och säkerställa en långsiktig tandhälsa.

  1. Retainer: När din behandling är klar kommer du få ett par slutgiltiga plastskenor som ska bäras varje natt för att förhindra att dina tänder flyttas tillbaka till sin ursprungliga position. I viss fall kan det även vara lämpligt med fasta retainers som innebär att en metalltråd appliceras på insidan av tänderna, vilket också förhindrar tänderna från att förflyttas
  2. Regelbundna tandkontroller: Det är viktigt att fortsätta träffa tandläkare regelbundet för kontroller och rengöringar. Detta kommer att hjälpa till att förebygga tandproblem och se till att dina tänder och tandkött förblir friska.
Bild på osynlig tandställning