Tandvårdsrädsla

Modern tandvård minskar rädsla

Vad innebär det att vara tandvårdsrädd?

Tandvårdsrädsla kan förknippas med både fysiskt och psykiskt lidande och leder ofta till att tandvårdsbehandlingar avbryts eller avbokas. Känsla av ångest och oro över att det ska göra ont eller att något ska gå fel leder ofta till mycket obehag i tandläkarstolen. Även tandläkarens verktyg och känslan av att tappa kontrollen kan utlösa rädsla. Konsekvensen av uteblivna tandläkarbesök kan bli försämrad munhälsan och därmed påverka livskvalitén negativt. Det kan också påverka privatlivet till den grad att sociala event blir ångestfyllda och hindrar dig från att skratta och le.

Finns det hjälp att få?

Lyckligtvis finns det flera saker som kan hjälpa dig av komma över din tandvårdsrädsla. Här följer några generella råd som kan hjälpa dig att minska din rädsla. Ett tips är att ta med hörlurar så att du kan lyssna på musik under behandlingen! Tänk också på att komma i tid för att minska på stressen och slappa av i våra mysiga sekelskiftslokaler som inte ger känslan av traditionella tandläkarmottagningar. Ta gärna med en anhörig eller vän som stöd inför och under behandlingen. Skulle det behövas finns det även lugnande medicin att tillgå men målet är att du ska kunna komma till oss utan att du känner ångest eller oro.

Vår förtroendeingivande och trevliga tandvårdspersonal gör sitt bästa för att få dig att slappna av och känna dig trygg. Säg till om du är tandvårdsrädd så tar vi det extra lugnt och försiktigt samt förklarar alla steg inför en behandling innan det utförs. En lugn miljö där du har full kontroll över situationen är avgörande för att kunna slappna av och bygga upp förtroendet för vårdgivaren samt skapa nya positiva upplevelser av tandvård.
Det är viktigt att säga ifrån om något inte känns bra eller om du bara vill ta en paus under tandvårdsbesöket. Ett tandvårdsbesök ska inte behöva göra ont och det är viktigt med bedövning vid potentiellt smärtsamma behandlingar.

Modern tandvård minskar obehag

Tycker du det är obehagligt och smärtsamt med bedövning kan bedövningssalva appliceras som med god effekt minskar obehaget. Det spelar även roll med vilken teknik bedövningen läggs för att det ska kännas så lite som möjligt. Utvecklingen går ständigt framåt och i dagens moderna tandvård bli tandvård mer och mer bekväm. Var inte rädd för att fråga oss både under och före behandlingen om det är något speciellt du undrar över. Ofta kan det räcka med god kommunikation och bemötande för att du ska känna dig mer trygg i tandläkarstolen.

Tveka inte att kontakta oss genom att ringa på 031-7119010 eller boka tid med hjälp av vår onlinebokning.