Osynlig tandställning

Osynlig tandställning vs traditionell

Tandreglering och i synnerhet osynlig tandställning har gjort stora kliv framåt under det senaste decenniet. Traditionellt sett har det enda alternativ för att korrigera bettfel varit fast tandställning med metallräls. Numera finns det avtagbara och nästan osynliga plastskenor som kan flytta på tänder. Det finns flera olika typer av osynliga tandställningar på marknaden idag så som Invisalign©, ClearCorrect© , TrioClear©. Principen för dessa är samma men det skiljer sig något i utformning av skenorna, material, behandlingstid etc. På Övre Husartandläkarna arbetar vi med ClearCorrect©. Detta system är framtaget av Strauman Group som är ett världsledande schweiziskt tandvårdsbolag. ClearCorrect© har funnits på marknaden sedan 2006 och används av tiotusentals tandläkare världen över. Fördelen med ClearCorrect© är att plastskenorna är smalare än exempelvis Invisalign och därmed mer komfortabla samt mindre synliga. En annan fördel jämfört med traditionell tandställning är att skenorna är mer bekväma och irriterar inte tandkött och kind lika mycket. Dessutom, eftersom skenorna är avtagbara, är det lättare att upprätthålla god munhygien under behandlingen. Detta i sin tur minskar risken för karies och tandköttssjukdomar. Vill du veta mer? Kontakta oss eller läs mer på ClearCorrect | Idag börjar ett liv fyllt av leenden. (straumann.com)

 

 

Hur fungerar det?

ClearCorrect© plastskenor tillverkas i Tyskland med hjälp av 3D-avtryck som tas med en digital scanner på kliniken. Behandlingen går till genom att man byter ut skenorna varannan vecka ända tills önskat resultat har uppnåtts. Plastskenorna gör så att tänderna gradvis flyttar sig till önskat läge. Behandlingstid kan variera beroende på fallets svårighetsgrad, men de flesta kan uppnå önskat resultat inom 6 till 18 månader. Skenorna måste användas minst 22 timmar per dygn och ska endast tas ut vid intag av föda och tandborstning. Om du är intresserad av tandblekning är det bäst att vänta tills din behandling med ClearCorrect© är klar.

I de flesta fall krävs interproximal reduktion (IPR). Detta är en teknik som innebär att små mängder emalj avlägsnas från sidorna av tänderna för att skapa mer utrymme mellan dem. IPR anses generellt vara säker när den utförs av en utbildade tandläkare med hjälp av lämpliga verktyg och tekniker. Mängden emalj som tas bort under proceduren är mycket liten, vanligtvis mindre än 0,5 mm, och detta kontrolleras noggrant för att säkerställa att endast den nödvändiga mängden emalj tas bort. Ingreppet exponerar inte tandens pulpa, så det finns ingen risk att skada tandens nerv. Innan IPR utförs kommer vi att utvärdera ditt individuella fall och avgöra om proceduren är lämplig för dig. Vi kommer också att diskutera eventuella risker eller komplikationer, samt åtgärder för att minimera dem.

I vissa fall kan IPR vara kontraindicerat eller kräva särskilda försiktighetsåtgärder. Till exempel kan patienter med vissa tandtillstånd, såsom karies eller tandköttssjukdom, inte vara lämpliga kandidater för IPR. Om du är intresserad av ClearCorrect© bör du boka in en konsultation med en av våra tandläkare för att diskutera om det är rätt alternativ för dig.

 

 

Efter behandlingen

Efter avslutad behandling med ClearCorrect© finns det flera steg du behöver ta för att bibehålla resultaten och säkerställa en långsiktig tandhälsa.

  1. Retainer: När din behandling är klar kommer du få ett par slutgiltiga plastskenor som ska bäras varje natt för att förhindra att dina tänder flyttas tillbaka till sin ursprungliga position. I viss fall kan det även vara lämpligt med fasta retainers som innebär att en metalltråd appliceras på insidan av tänderna, vilket också förhindrar tänderna från att förflyttas
  2. Regelbundna tandkontroller: Det är viktigt att fortsätta träffa tandläkare regelbundet för kontroller och rengöringar. Detta kommer att hjälpa till att förebygga tandproblem och se till att dina tänder och tandkött förblir friska.
Bild på osynlig tandställning

 


Tandvårdsrädsla

Vad innebär det att vara tandvårdsrädd?

Tandvårdsrädsla kan förknippas med både fysiskt och psykiskt lidande och leder ofta till att tandvårdsbehandlingar avbryts eller avbokas. Känsla av ångest och oro över att det ska göra ont eller att något ska gå fel leder ofta till mycket obehag i tandläkarstolen. Även tandläkarens verktyg och känslan av att tappa kontrollen kan utlösa rädsla. Konsekvensen av uteblivna tandläkarbesök kan bli försämrad munhälsan och därmed påverka livskvalitén negativt. Det kan också påverka privatlivet till den grad att sociala event blir ångestfyllda och hindrar dig från att skratta och le.

Finns det hjälp att få?

Lyckligtvis finns det flera saker som kan hjälpa dig av komma över din tandvårdsrädsla. Här följer några generella råd som kan hjälpa dig att minska din rädsla. Ett tips är att ta med hörlurar så att du kan lyssna på musik under behandlingen! Tänk också på att komma i tid för att minska på stressen och slappa av i våra mysiga sekelskiftslokaler som inte ger känslan av traditionella tandläkarmottagningar. Ta gärna med en anhörig eller vän som stöd inför och under behandlingen. Skulle det behövas finns det även lugnande medicin att tillgå men målet är att du ska kunna komma till oss utan att du känner ångest eller oro.

Vår förtroendeingivande och trevliga tandvårdspersonal gör sitt bästa för att få dig att slappna av och känna dig trygg. Säg till om du är tandvårdsrädd så tar vi det extra lugnt och försiktigt samt förklarar alla steg inför en behandling innan det utförs. En lugn miljö där du har full kontroll över situationen är avgörande för att kunna slappna av och bygga upp förtroendet för vårdgivaren samt skapa nya positiva upplevelser av tandvård.
Det är viktigt att säga ifrån om något inte känns bra eller om du bara vill ta en paus under tandvårdsbesöket. Ett tandvårdsbesök ska inte behöva göra ont och det är viktigt med bedövning vid potentiellt smärtsamma behandlingar.

Modern tandvård minskar obehag

Tycker du det är obehagligt och smärtsamt med bedövning kan bedövningssalva appliceras som med god effekt minskar obehaget. Det spelar även roll med vilken teknik bedövningen läggs för att det ska kännas så lite som möjligt. Utvecklingen går ständigt framåt och i dagens moderna tandvård bli tandvård mer och mer bekväm. Var inte rädd för att fråga oss både under och före behandlingen om det är något speciellt du undrar över. Ofta kan det räcka med god kommunikation och bemötande för att du ska känna dig mer trygg i tandläkarstolen.

Tveka inte att kontakta oss genom att ringa på 031-7119010 eller boka tid med hjälp av vår onlinebokning.


Digitalt avtryck

Miljövänligt och smidigt

Hos oss tas majoriteten av alla avtryck med en digital scanner som skapar en 3D av tänderna med hjälp av en kamera. Avtrycket kan sedan skickas till det tandtekniska laboratoriet digitalt. Fördelarna med detta är många. Dels ökar patientkomforten då man slipper de vanliga avtrycken som av många upplevs obehagligt och dels så går arbetsflödet snabbare. För dig med tandvårdsrädsla kan denna teknik underlätta då vanliga avtryck ibland kan trigga igång kväljningar och panikkänsla. Det minskade behovet av avtrycksmaterial och transporter gör att det dessutom är bättre för miljön! Med hjälp av avtryck kan allt från bettskenor, implantatkonstruktioner, broar och kronor framställas. Utvecklingen går ständigt framåt och med dagens digitala avtrycksteknik kan mycket hög precision uppnås direkt utan behov av omtagningar.

Den digitala tekniken är även mer pedagogisk då du som patient kan vara mer involverad i behandlingsflödet

Akut tandvård

Akut tandvård

Vi erbjuder akut tandvård till både gamla och nya patienter med akuta problem. Det kan röra sig om allt från tandvärk, svullnader, tappade plomber och kraftiga isningar m.m. Vi försöker alltid ordna en tid så vi kan hjälpa dig redan samma dag. Vänta inte med att höra av dig då ditt tillstånd kan förvärras och få stora konsekvenser på både din tandhälsa och allmänna hälsa om du inte söker i tid. Vi har personal med mycket erfarenhet av tandvårdsrädsla så tveka inte att höra av dig även fast du är mycket rädd och inte har besök tandvården på länge. Du når oss på telefon 031-711 90 10 eller genom att boka online.

 

tandvark2

 

Akuta problem med tänderna kommer aldrig lägligt. Då är det viktigt att snabbt kunna få en tid. Att bli av med eventuell värk eller svullnad är alltid det viktigaste men det kan vara nog så irriterande att gå runt med en frakturerad framtand. Om behandlingsbehovet är mer omfattande än att vi hinner åtgärda allt på ett besök får du ett kostnadsförslag på rekommenderad behandling med dig. Du kan sedan i lugn och ro tänka igenom vad du vill göra innan du bokar nya tider. Vi påbörjar aldrig någon behandling som du inte har godkänt.

 

Hur går det till?

Det första som händer är att tandläkaren frågar dig om dina besvär och om nödvändigt tar röntgenbilder. En kliniskt undersökning görs också för att säkerställa diagnos. Därefter presenteras behandlingsalternativ samt kostnadsförslag. Vid akutbesöket riktas fokus på att behandla tandvärk och lindra obehag. Ibland krävs det återbesök ifall någon större behandling så som kronterapi eller rotfyllning behöver göras. Oftast finns det möjlighet att boka återbesök redan inom några få dagar.

 

Om vi inte är tillgängliga

Vid behov av akut tandvård när vi inte är tillgängliga hänvisar vi till Tandakuten som ligger på hörnet Södra vägen/Engelbrektsgatan.

 

 

 


Undersökning

Det är inte så länge sedan man gick till tandläkaren bara när man fick tandvärk. Idag handlar en stor del av tandvården om förebyggande åtgärder, vilket har gjort våra munnar friskare.

Det är viktigt att regelbundet komma på tandundersökning. Munnen kan givetvis reagera direkt på en skada, men de flesta sjukdomar kommer smygande. Symptom, till exempel smärta, kommer ofta först i slutskedet och då är det svårare och oftast dyrare att behandla skadan. Möjligheten för att få ha friska tänder livet ut ökar väsentligt om du regelbundet går till tandläkaren eller tandhygienisten. Hur ofta regelbundet är varierar dock frå

n person till person. Vanligtvis räcker det med ett besök per år, men ibland kan det krävas fler.

En undersökning innehåller flera moment. Här följer en beskrivning av dem:

Hälsodeklaration

Först fylls en hälsodeklaration i. Denna information är viktig, bland annat får tandläkaren reda på om du använder något läkemedel. Vissa mediciner orsakar muntorrhet som innebär en högre kariesrisk. Andra mediciner kan påverka t.ex. blödningsbenägenhet och förmågan att läka efter ett kirurgiskt ingrepp. Övrig information som är önskvärd är eventuella allergier och sjukdomar. Sjukdomar och allergier kan påverka val av terapi. Samma inverkan kan även stress och nikotinbruk ha. Tidigare behandlingar och upplevelser är också värdefull information.

Tänder, tandkött och ben undersöks

Tandläkaren undersöker tänder och fyllningar noga för att upptäcka t.ex karies, onormalt tandslitage och sprickbildningar. Därefter undersöks tandkött och ben runt tänderna för att kunna upptäcka eventuella tecken på tandlossning. Det är nämligen en vanlig sjukdom som ofta är mycket långsam och relativt symptomfri i början. Tandläkaren kan dock tidigt se tecken på sjukdom så att den i god tid kan förebyggas och behandlas. En noggrann undersökning är

grunden till all förebyggande vård. Därför mäter och journalför tandläkaren alltid fickorna runt tänderna. Tandköttet och slemhinnorna i munnen är också viktigt att undersöka.

 

Röntgen

Röntgen hjälper tandläkaren att se mer och är ofta nödvändigt för en fullständig tandundersökning. Röntgenbilderna kan bland annat avslöja karies, tandsten, tandlossning, infektioner, sjukliga förändringar och tänder som ligger kvar i käkbenet som annars inte upptäckts i tid.

Muskler och käkleder kontrolleras

Muskler och käkleder kontrolleras också, speciellt om patienten har en tendens att gnissla eller pressa tänder, något som är mycket vanligt.

Ditt allmäntillstånd syns i munnen

Vid en tandundersökning kontrolleras även munslemhinnan. Slemhinnorna i munnen speglar ofta allmäntillståndet i hela kroppen. Ibland remitteras patienten till en specialist eller läkare om tandläkaren upptäcker något misstänkt. Att munnen drabbas av cancer är mycket ovanligt, men tandläkaren tittar alltid efter eventuella tecken även här.

Undersökningen avslutas med lättare tandstensborttagning och polering för en fräsch och ren känsla. Kontakta oss för att boka tid eller boka tid online.


Kompositfyllning

En kompositfyllning rekommenderas vid lagning av mindre tandskador

En stor fördel med komposit är att fyllningen limmas fast vid tanden, detta innebär att minimal mängd frisk tandvävnad måste tas bort för att uppnå en bra fyllning. Detta minskar även risken för framtida komplikationer. Dagens kompositer har en hög estetik och går att göra mycket naturtrogna. Om skadan är mindre blir hållbarheten oftast lång. Stora kompositfyllningar, och kompositfyllningar på särskilt utsatta ställen är känsliga för påfrestningar, till exempel hårt tuggtryck. De kan då frakturera eller släppa, helt eller delvis, från tandytan.

Ett plastmaterial

Komposit är en typ av plast som består av ett matrix, metakrylat, som är utfylld med en så kallad filler. Metakrylaten är lättflytande och är den sammanhållande länken i kompositen. Fillern är nanopartiklar som ofta består av, hårda glas- eller kvartskorn. Fillern ger kompositen dess styrka och nötningstålighet. Mängden filler påverkar också kompositens estetiska egenskaper. Innan kompositen stelnat är den formbar. De vanligaste kompositmaterialen är ljushärdande, vilket innebär att de stelnar när tandläkaren lyser med en speciell lampa på fyllningen. Komposit krymper när den stelnar, det spelar inte så stor roll om hålet är litet, men om hålet är stort kan spänningar uppstå mellan fyllningen och tanden vilket kan ge symtom i form av isningar. För att undvika detta görs större fyllningar i flera tunnare lager. Om fyllningen släpper på något ställe kan karies bildas. Det kan även uppstå läckage, som leder till att tanden isar och att, på sikt, pulpan inuti tanden skadas. Stora tandskador lagas därför bäst med någon typ av inlägg eller krona.


Kron- och broterapi

Hållbart och hög estetik

När tanden har en större skada är prognosen på en kompositlagning dålig, då kan en krona återställa funktion och utseende. Kronor tillverkas i olika material, vanligast är en helkeramisk krona. Ibland måste kronan förstärkas med en innerkärna, då används t.ex. zirkoniumdioxid, guld, koboltkrom eller titan.

Hög kvalitet

Kronor görs individuellt för varje patient. Den skadade tanden prepareras genom att eventuell karies och gamla lagningar avlägsnas samt att den yttersta delen av tanden slipas bort för att ge plats åt kronan. Därefter tas ett avtryck. Med hjälp av avtrycket tillverkas en modell, och på den framställs sedan kronan av ett tandtekniskt laboratorium. Vi anlitar enbart laboratorier som framställer de tandtekniska produkterna i Sverige. Kronan provas för att säkerställa att färg och passform är optimal. Slutligen limmas kronan fast till tanden.

Pelare

Ibland återstår så lite tandsubstans att det ej går att fästa en krona. Då kan tanden först byggas upp med ett stift, eller pelare som det också kallas. Pelaren sätts fast inne i roten och tanden måste då vara rotfylld, på pelaren kan sedan en krona fästas. Pelare görs i en guldlegering, koboltkrom eller titan.

Alternativ till implantat

Om en tand gått helt förlorad, d.v.s. även tandroten är borta, kan man sluta den uppkomna tandluckan med en bro. Det är en fast tandprotes som sitter ihop i ett stycke där den saknade tanden ersätts med ett s.k. hängande led. Bron fästs i tänderna intill tandluckan. Stödtänderna prepareras på samma sätt som när en enstaka krona ska framställas.

Förutsättningar för bro

Om förlorade tänder ska ersättas med en fast bro måste tänderna, som ska utgöra stöden, vara i gott skick. Det måste också finnas tillräckligt många tänder som kan ge stöd åt bron. Tänderna får inte heller stå alltför långt ifrån varandra, då blir belastningen för stor och risk för fraktur av bro eller stödtänder finns. En bro kallas ibland för brygga. Ifall tänderna intill tandluckan är intakta vill man helst inte slipa på dem för att kunna fästa bron. Då är ett implantat att föredra eftersom de friska tänderna vid luckan slipper bli påverkade.


Tandimplantat

Nya naturtrogna tänder

Tandimplantat är en mycket bra behandling när en eller flera tänder behöver ersättas. Behandlingen innebär att en eller flera titanskruvar opereras in och får växa fast i käkbenet. På titanskruven fästs sedan en krona eller bro som ersätter de förlorade tänderna. Tänderna sitter fast och blir mycket naturtrogna.

implantat

Undersökning och planering

För att kunna göra en bedömning om implantat är en möjlig behandling behövs en ordentlig undersökning. Vi går igenom ditt allmänna hälsotillstånd, därefter gör vi en grundlig undersökning av din mun. Vi tar nödvändiga röntgenbilder för att se att det finns ben i tillräcklig omfattning där implantaten ska sitta. På röntgenbilderna granskar vi också övriga tänder och käkben. Ibland krävs en skiktröntgen över det aktuella området, då skickas en remiss till röntgenspecialist. Käkbenets höjd, bredd, utseende och kvalitet undersöks. Vi kartlägger även andra känsliga områden, till exempel nerver och bihålor. Efter undersökningen går vi igenom vilket resultat du kan förvänta dig och du får ett kostnadsförslag på behandlingen.

Friska tänder innan behandling

Innan en implantatbehandling kan börja måste du vara frisk i munnen. Har du t.ex. infektioner, karies eller tandlossning måste detta behandlas först. Det är också viktigt att du har en god munhygien innan behandlingen. Vår tandhygienist, Kamilla, hjälper dig komma till rätta med detta vid behov.

Operation

Operationen är ett mindre ingrepp då titanskruven sätts fast i käkbenet. Ingreppet tar någon timme och är inget att oroa sig för. Operationen görs under lokalbedövning som ger en effektiv smärtlindring, du känner av tryck och beröring men ingen smärta. Efter operationen kan du bli lite öm och svullen men det går oftast över inom några dagar och kan vanligtvis behandlas med receptfria värktabletter. Du ska inte anstränga dig det närmaste dygnet efter operationen men de flesta kan gå till sitt arbete redan dagen efter. Stygnen som sätts i samband med operationen tas bort efter 1-2 veckor. Efter operationen behöver implantaten växa fast. Hur lång tid det tar beror på benets kvalitet. Det tar vanligtvis mellan 2 till 6 månader. Under inläkningsperioden har du i de flesta fall provisoriska tänder.

De nya tänderna

När implantaten har läkt fast i käkbenet påbörjar vi den synliga delen, kronan eller bron. Vi tar ett avtryck av din mun som skickas till vår tandtekniker. De framställer sedan tanden eller tänderna i det material som valts. De nya tänderna provas och skruvas eller cementeras sedan fast när optimalt resultat uppnåtts. Den här delen av behandlingen tar vanligtvis några veckor.

Uppföljning

Tandimplantat kräver, precis som de egna tänderna, en god munhygien för att motverka bakterietillväxt och infektioner. Tar du hand om dina nya tänder kan du räkna med att ha dina implantat länge, i bästa fall hela livet. När tanden eller tänderna satts in blir du instruerad i hur du ska hålla rent runt dina implantat. Det är viktigt att du gör rätt från början och lär dig hålla rent ordentligt. Uppföljande kontroller av dina implantat görs därefter i samband med den vanliga undersökningen.

 

distanser


Rotfyllning

Anledningar till rotbehandling

En tand kan behöva en rotbehandling och rotfyllning av flera skäl. Oftast beror det på en inflammation eller infektion av tandens pulpa. Det finns flera orsaker till att pulpan inuti tanden inflammeras eller dör, t.ex. karies, stora fyllningar eller sprickor. Besväras du av molande värk, känslighet för kyla och värme, svullnad och ömhet kan det vara tecken på en skadad pulpa. Det är dock inte alltid du får symtom. En levande pulpa är förstås att föredra, men tanden går att rädda även om pulpan skulle dö. Lösningen är en rotbehandling med följande rotfyllning.

Inflammation eller infektion

Pulpit innebär att det finns en inflammation i tandens pulpa. En pulpit kan ge kraftiga symtom i form av värk och ilningar, men den kan också vara helt symtomfri. En inflammerad pulpa kan antingen läka ut eller vara oläkbar. En bedömning av vilken behandling som är lämplig görs från fall till fall, baserat på symtomen. Om pulpan går i nekros, d.v.s. dör, kommer det in bakterier i tanden, man får en infektion. Vid pulpanekros ändrar värken ofta karaktär, den blir mer dov och molande. Tanden kan även ömma vid tuggning. Observera att även en nekrotisk pulpa kan vara helt symtomfri. En nekrotisk pulpa bör behandlas, annars kan bakterier ta sig ner via rotkanalerna ut mot käkbenet. Med tiden kan det innebära en bennedbrytning utanför roten, så kallad apikal parodontit.

Tillvägagångssätt

Rotbehandling innebär att pulpan tas bort. Rotkanalerna rensas med små filar och fylls sedan igen med en rotfyllning. Behandlingen utförs under vanlig lokalbedövning och är för det mesta helt smärtfri. Om pulpan är död behövs ibland ingen bedövning. Det finns alltså ingen anledning att vara orolig för att det ska göra ont. Det kan ta lite tid att utföra en rotbehandling. Ibland är rotkanalerna trånga och böjda, vilket kan göra arbetet svårare. Det viktiga är att kanalerna är riktigt rena innan de rotfylls. För att undvika att nya bakterier kommer in i pulpan under behandlingens gång fäster man en skyddande gummiduk runt tanden. Duken skyddar även övriga munhålan från kontakt med de vätskor som används, för rengöring och spolning av rotkanalerna. Det vanligaste fyllningsmaterialet är guttaperka, ett gummiliknande material, som klistras fast i kanalen. Slutligen tillverkas en fyllning eller en krona som ersättning för den skadade tandkronan.

Uppföljning

En rotbehandling av en tand går oftast att utföra på 1–2 besök. Att laga tanden med en fyllning eller en krona tar ytterligare 1–2 besök. Oavsett vilken behandling tanden får är uppföljning alltid viktigt. Den sker i samband med de vanliga undersökningarna. Efter en rotfyllning kan man få lite värk som vanligtvis lindras med vanliga värktabletter. Eventuell värk brukar försvinna inom 1-3 dagar.


Tandhygienistbehandling

Tandhygienisten har särskild utbildning i förebyggande tandvård

Hon informerar och instruerar dig i hur du ska ta hand om dina tänder och ditt tandkött samt undersöker och tar röntgenbilder vid behov. En god munhälsa gör att du minskar risken för att utveckla sjukdomar som karies och parodontit (tandlossning) i framtiden. Tandhygienisten tar bort plack, tandsten och missfärgningar med hjälp av bland annat ultraljud och Air Flow.  Tandläkare och tandhygienist jobbar i ett nära samarbete för att du som patient ska få bästa möjliga vård.

En frisk tand har en tandköttsficka som är 1 till 4 millimeter djup. Med parodontit ökar fickdjupet. Ju tidigare parodontiten behandlas, desto större är chansen till utläkning. En allvarlig parodontit kräver mer omfattande behandling, jämfört med en mildare som upptäcks i ett tidigare skede. Ofta får man inga symptom på parodontit förrän sjukdomen gått väldigt långt. Då kan man få problem med infektioner eller att tanden känns lös.

Inflammerat tandkött

En inflammation i tandköttet kan vara början till parodontit. Det är placket som bildas i munnen som är orsaken till tandköttsinflammation (gingivit). Inflammation utan parodontit är enkel att behandla. Med förbättrad munhygien läker det oftast ut på en eller ett par veckor. Dock kan inflammationen komma tillbaka snabbt om munhygienen försämras. Noggrann rengöring med tandborste, tandtråd eller liknande är det enklaste knepet för att undvika inflammerat tandkött.

Tandsten

Risken för tandsten varierar från människa till människa och från tand till tand. Sämre munhygien leder till att tandsten lättare bildas. En förutsättning för all utläkning av tandlossningssjukdomar är att tandstenen avlägsnas. Eftersom du inte kan ta bort tandsten själv är det viktigt att regelbundet besöka en tandläkare eller tandhygienist som kan göra det åt dig. Behandlingen är nästan smärtfri. Har du däremot djupa tandköttsfickor som är inflammerade kan du behöva lokalbedövning. Denna inflammation läker oftast ut inom några veckor, förutsatt att tandstenen tas bort och att du håller rent i munnen.

Fördjupade fickor

Om plack och tandsten får sitta kvar en längre tid ökar risken för parodontit, tandlossning. De första tecknen är fördjupade tandköttsfickor till följd av en bennedbrytning. Bennedbrytningen är en försvarsmekanism för att skydda kroppen från de bakterier som finns i plack och tandsten. I fördjupade fickor går det ej att hålla rent själv, behandlingen måste utföras av tandläkare eller tandhygienist. Den går ut på att tandstenen avlägsnas med specialinstrument eller ultraljud. När tandstenen avlägsnats kan fickorna läka ut. Avgörande för ett lyckat resultat är att patientens munhygien fortsättningsvis är mycket bra. Målet med behandlingen är ett fickdjup på mindre än 4 millimeter. Efter en behandling mot parodontit är det viktigt med återkommande kontroller för att se till att sjukdomen inte kommer tillbaka. När tandköttet läker efter en parodontit drar det sig tillbaka något. Detta innebär sällan några problem funktionellt, men det kan medföra blottade tandhalsar och större mellanrum mellan tänder och tandkött.

Operation

Ibland är det svårt att få bukt med de fördjupade tandköttsfickorna. Det kan också vara problematiskt att komma åt tandsten nere på tandroten. Då kan operation vara ett alternativ. Syftet är att rengöra och reducera fickdjupet. Det är också ett sätt att göra det möjligt för patienten att själv hålla rent. Tandläkaren gör ett litet snitt för att kunna vika undan tandköttet in till det sjuka området. Detta gör det enklare att ta bort tandsten och sjuk vävnad runt tanden. När området är rengjort sys tandköttet tillbaka. Operationen är smärtfri och sker under lokalbedövning. Ibland får patienten lite värk efter operationen. Den lindras oftast effektivt med vanliga värktabletter.